DIY - Zöld pulóver

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Korrekció.




Az úgy volt, hogy.

Vettem néhány igen nagy kötőtűt.

Aztán kezembe került ez a fonal.

Aztán kipróbáltam a 10-es kötőtűt. 8 szem = 10 cm!

Úgyhogy lebontottam egy duplapatent-mintás pulóvert, hogy kössek belőle valamit, sima mintával. De, hogy ne legyen annyira egyszerű, teszek bele egy mintát aszimmetrikusan.

A minta

A minta képes leírása

Jelmagyarázat
A pulcsi méretei:
  • hossza: 71 cm
  • szélessége (mb): 122 cm
  • ujja hossza (vállból): 88 cm
Azaz 98 szem/2 = 49-re kellene kezdeni csak sima kötéssel. De a 16 csavart szem miatt szükséges még 16/2=8 szem és 2 szélszem még. Azaz egy-egy oldalát 59-59 szemre kezdem. 44/2 + 1 = 22 + 1 = 23 szemre kezdem.

A szép passzé titka a kezdés és a csőkötés .
A kezdéshez a láncszemeket eltérő színű fonallal veszem a tűre 8-as tűvel szemből (és nem a tű mellől) felrakosgatva a tűre. És csak a fele (lefelé kerekítem)+1 szemet: azaz 44/2+1=22+1=23 szemre fogom elkezdeni. A csőkötés, ha nem téveszti el az ember, valóban egy (zárt végű) csövet eredményez, ha segédszállal kezdik. Nekem azonban csak két sorra lesz szükségem, meg a valódi kezdő sorára. A csőkötés első sora az elkészült pulóver kezdése lesz majd. A következő: *egy s, egy ráhajtás*. Az utolsó szemet fordítottan kötöm.
Második és minden további sor: a szélszemet simán veszem le a tűről, majd *egy sima, a következő szemet (ezt kötöttem simával az előző sorban), fordítottan leemelem* (ha véletlenül simával, akkor nem sikerül a cső), az utolsó szem szintén sima.
A második (tulajdonképp már a harmadik sornál járunk) sor után egyszerű patent mintával folytatom (*SZ 1 s, 1 f*) 8-as tűvel, és 10 sort kötök.


Ha elkészült, akkor 10-es tűvel elkezdem a mintát.  A hátát és az elejét egymás tükörképeként kötöm,
először a hátát. Az első sort fordítottan kötöm és 15 szemet szaporítok. A csavart mintát szemből a jobb oldalára terveztem; ennek megfelelően a következő a mintázat:

  • 1 szélszem
  • 31 s
  • 18 szem csavartminta
  • 8 s
  • 1 szélszem
71 cm-t elérve láncszemsorral befejezem és jó hosszúra hagyom a fonalat (ezzel fogom a vállakat összedolgozni).
Az eleje egészen a nyakkivágásig ugyanaz (illetve a tükörképe). 9 sorral a leláncolás előtt befejezem a középső 9 szemet, és a két felét külön kötöm tovább. A nyak felől mindkét oldalon fogyasztok 1*2, illetve 2*1 szemet, majd a csavart-mintára ügyelve láncolom le
Ekkor összedolgozom a vállát, a nyakkivágást körkötőtűvel készítem majd.

Az ujjakat föntről kezdem.
Arányosan felveszek az összevarrt pulóveren 50-50 szemet 10-es tűvel az oldalakon.
A csavart-minta itt is meg fog jelenni:
  • 1 szélszem
  • 15 s
  • 18 szem csavartminta
  • 15 s
  • 1 szélszem.
Minden 10. sorban fogyasztok mindkét oldalon 1-1 szemet.




A kezdéstől számított 82 cm-nél áttérek 8-as tűre és 10 sor egyszerű patentet kötök, majd leláncolom, vagy elvarrom. Megnyúlás miatt szintén korrigálva.

Ha elkészült összehorgolom a két oldalt és az ujjakat sima láncszemsorral, vigyázva, hogy kellően rugalmas legyen.
A nyakat is elkészítem. A leláncolt szemek segítségével páros szemű szemet 8-as körkötőtűre veszek, kötök 10 sor egyszerű patent mintával, majd leláncolom, vagy elvarrom.
Elvarrok minden kilógó szálat, és eltávolítok minden segédszálat.

És kész.

Ez a minta szabadon felhasználható, amennyiben szeretnéd megosztani, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések