Hogyan kössünk zoknit? Az eszközkérdés

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Zoknit egyetlen kötőtűvel is lehet kötni, ha az körkötőtű. Ilyenkor a munkát kettéosztom, mindig az egyik felén dolgozom, míg a másik a körkötőtű damilján fityeg úgy, hogy mellette jobbról is és balról is lóg ki damil. Mikor az első munkarészt befejezem, akkor a kötőre húzom a másik felét és az elsőt a második helyére csúsztatom és folytatom a második felével. Ezt a módszert hívják "Magic loop"-nak (vagyis varázshuroknak, de ezen a néven több technika is fut). Egy kis ízelítő.
Zoknit lehet két körkötőtűvel is kötni. Ez erősen hasonlít az előző technikához., csak  a két részt a két körkötőtűn kötjük külön-külön.  A videótár. Én ezt nem használom.
Valamint köthetünk 4 vagy 5 két-hegyű kötőtűvel is. Ebből 3, ill. 4 tartja a munkát, az utolsóval pedig kötünk. A kötőtűk számát érdemes a zokni szemszámához igazítani. Hármat könnyebb kezelni. Én általában láncszemeket veszek fel a tűre kezdéskor, ezeket rögtön az elején szétosztva szoktam felvenni. Nem jellemző a csúszkálás, mert a szemek megfogják a dolgot - bár az igaz, hogy furán néz ki a 3-4 tű, ahogy kígyóként gyűlnek a kezem alatt...
(Nem mellesleg egyetlen egyenes kötőtűpárral is készíthetünk zoknit, csak azt a végén össze kell dolgozni. Érdemes a háta közepére helyezni - mint a varrott harisnyáknál.)

Én az egy körkötőtűs, illetve a 4-5 tűs változatait szoktam használni. A körkötőtűs módszer különösen jó, ha a lábfej mintája bonyolult, vagy a szemeket folyamatosan ide-oda kell csúsztatgatni a munka kívánalmai szerint. Ráadásul (ha nem kell a szemeket csúsztatgatni!), akkor egyszerre több zoknit is lehet vele kötni, rögtön nem kell számolgatni és segédszálakkal jelölgetni. A jó körkötőtű damilja lágy és semmilyen tartása nincs. A kemény damillal is lehet kötni, de megnehezíti a munkát az, hogy ide-oda tekeredik, és nem oda, ahova mi akarjuk.

A folytatásban: a méretvétel.

Ez a minta szabadon felhasználható, amennyiben szeretnéd megosztani, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések

  1. Kifelejtettem, de nagyon olcsón szerezhetünk zoknikötőtűt. Szükséges hozzá 5 db rövidebb, nem használt saslik-nyárs fából és finom (240-es - 400-as) fához való csiszoló "vászon". ;-D
    (Ha nem elég rövid, akkor egy jó kés és egy ceruzahegyező jó szolgálatot tehet. Nem kötelező egyforma hosszúságúnak lenniük.)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése