Sam

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Méret: 42-43.


Megjegyzések:
Az eleje nem volt meg a mintának részletesen, csak a minta és a sarok-résztől a többi.
Úgyhogy ez eltér az eredetitől.
33 szemre kezdem, mert a minta 64 szemmel kezdődik, természetesen csőkötéssel.
13. sor passzé. A passzé 4 szem sima, 4 szem fordított váltakozása. Egy fordítottal kezdem.
Az első szakaszban a 64 szemből 48+48=96 szemet kell csinálnunk, vagyis 32 szemet szaporítani fogunk.
Összesen 8 mintaismétlés van körben. Azaz 4-4 szemet kell hozzáadnunk ismétlésenként. 
A csavarásokat a simákból kötöm, míg a szaporítás a fordított szemekből lesz. Minden simát csavarom az első sorban. A harmadik, és az ötödik sorban a csavarásokban egy-egy szemet hozzákötünk a hátsó szem után (a szemek közötti szálat felhúzzuk, balra dőlőnél a fordított után, jobbra dőlőnél, előtt). Az eredetivel ellentétben, a szaporításig fordítottal mennek a fordított szemek, a csavaráskor kötöm majd le őket simán. Majd a minta szerint kötök, amit 2-szer ismétlek. A szemek fogyasztását még körben kezdem el a minta szerinti 5 sor után választom szét.

A többit a leírás alapján.

A sarokrész: 31 szemből, 30 sort kötök, majd 9-13-9 szerint fogyasztom a talprészét, 13 szemig. Az oldalán 30 szemet veszek fel, a következő sorban minden 2. és 3. szemet összekötöm (marad 20 szem mindkét oldalon). A lábfej részről 1-1 szemet átveszek a talp részre és 31 szemig fogyasztom a talpat.
A orrához: A 60. sima sorban kezdem (fogyasztással). 31-9=22-őt; 11 szemet alul-felül, minkét oldalon. Négy soronként 4*1 szemet, két soronként 3*1 szemet, soronként 4*1 szemet fogyasztok úgy, hogy a szélső 1-1 szemet változatlanul hagyom. (Pont úgy, mint a Wanidánál.)
Amilyen bonyolultnak tűnik, annyira egyszerű megjegyezni a mintát (és elég unalmas...).  Először elkezdtem segédtűvel kötni, de a harmadiknál meguntam és a segédtű nélküli módszereket próbáltam ki. Az egyik az, mikor kétszer átcsavarja az ember, ezzel tutira nem szaladnak le a szemek, de kettes tűnél kicsit bonyolult (nagyon rászorulnak a szemek a tűre, és sokáig tart, míg a másikkal bele tudsz szúrni valahogy). A segédtűre vevés helyett a szemeket szabadon hagyó (vagyis nem a tűn vannak csavarás közben) módszer a leggyorsabb. Itt a csavarást csináltam meg elébb, majd lekötöttem a szemeket. Ha nagyobb tűvel kötöttem volna, akkor egyszerre sem lett volna belőle gond, de ez nagyon picike, folyton leestek a szemek (úgyhogy jó, ha kéznél van egy horgolótű). Először a hátsó szemeket veszem vissza a tűkre, majd az elől lévőket.
Elkészítési idő: 9 nap.

Ez a minta szabadon felhasználható, amennyiben szeretnéd megosztani, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések