Pléhboj pulcsi 1.1.2

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Ez a pulóver - csodák csodája! - már le lett itt jegyzetelve egyszer, így könnyű dolgom lesz.

Az 1.1 számot kapta.

Szóval fordítva kezdem JB csodás módszerével, visszahajtott nyakat fogok készíteni, így könnyebb összekötni az első sort a nyak utolsó sorával. 3,5-ös tűvel 76*2 szemre. 30 sort készítek dupla patenttel, majd az első sort összekötöm az utolsóval simán.
A következő sorban a mintakiosztása: 8 szem csavart, 1f, egy simán felvett szem (szaporítás), 1s, egy simán felvett szem (szaporítás), 8 szem csavart ismétlődik négyszer. A háta közepén indul a minta és oda is érkezik. Az 1.1 mintáját használom, csak az ellenkező irányban csavarom.


 Minden második sorban szaporítok 4*2 szemet a mintakiosztás szerinti középső 1s mellett jobbra és balra. Az 1.1 1. mintája szerint fogok kötni, annak alapján simát vagy fordítottat szaporítok. A minta szimmetrikus, nem kell rajta semmit változtatni.


Ezt követően a 2. minta szerint kötöm a szapora szemeket, majd az 1. minta szemeivel folytatom. Összesen 8 csavarásom lesz a törzsön és 3-3 az ujjakon, köztük az 1. minta. A 10. csavarás utáni 2. sorban szétválasztom a törzset és az ujjakat és külön kötöm tovább. Az ujjakat segédtűre (szálra) veszem.
A törzsön a 2. minta 6. teljes csavarása után mind az 1., mind a 2. minta szemeit arányosan, a csavarásos mintát követve 10-10 szemre fogyasztom, majd kötök 14 sort dupla patenttel és a 15. sorban kötőtűvel, jó lazán leláncolom.
Az ujjaknál középen alul felveszek még egy szemet és háromsoronként fogyasztom a szemeket úgy, hogy ez az utólag felvett egy szem látszódjon (vagyis úgy irányítom a szemeket, hogy az első kettőnél elöl legyen a hurok tű végéhez eső része, a harmadiknál pedig hátul, az első két szemet átemelem a jobb tűre, majd megfordítva visszateszem a balra - így az a szem, ami eddig elöl volt, második lesz, - és egyszerre lekötöm a három szemet. Ekkor a középső szem egyszerű simával lesz látható, míg a másik két szem szépen a hátához simul.) A 2. minta 8. ismétléséig csinálom így, ezután elkezdem a 9. ismétlést is. Ekkor fog összeérni a 2. csavarásos mintám, azaz lesz 2-2 mindkét fajta csavart mintaismétlés a tűn, plusz egy szem. Ezt az egy szemet is lefogyasztom, ott, ahol egyébként következne a fogyasztás. A fennmaradó szemeket a 2. minta 9. ismétlésének csavarásakor fogom elfogyasztani. Az 1. mintát - hasonlóan az törzshöz - 10 szemre, a mintát követve, míg a 2. mintát 6 szemre két sorban. Az első sorban a csavaráskor segédtűre veszem a 4-4 szemet és ezeket a másik 4-4 szemmel összekötve kötöm le. Ekkor maradt 8-8 szemem, amit továbbfogyasztok a következő sorban 6-6 szemre. Ebben a következő sorban már a dupla patentet kötöm. Ezután kötök 14 sort dupla patenttel és a 15. sorban kötőtűvel, jó lazán leláncolom.
Maradt 3 db kilógó szálam, ezeket eldolgozom, kihúzom a segéd- és jelölőszálakat és voila:


Az eredetiből ennyi maradt:

És van egy levakarhatatlan macskám is...

Ez a minta szabadon felhasználható, amennyiben szeretnéd megosztani, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések