Farmerszoknya szabása

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!


A fenti szoknyát kénytelen voltam kiszortírozni azért, mert erősen kopott volt már, sajnos túl kevés anyagot tartalmazott bármiféle átalakításhoz. Az egyik kedvencem volt, a szabásmintát is én csináltam meg hozzá, és a kidolgozással is elégedett voltam. És hát, kinőttem belőle, így negyven fölött már túlzásnak tartom a Sesame Street-et magamon. És a hossza sem nőtt az idők során.
20 évet volt velem.

A szabásminta készítése alapjában véve nagyon egyszerű: simán le kell mérni a derekat, csípőt, az ülésmélységet, ezeket osztani néggyel és a kapott értéket rámérni egy csomagolópapírra. Fent az oldalsó szélétől a derék, a felső szélétől az ülésmélységet (meg persze a szoknya hosszát), az ülésmélységnél a csípő szélességet. A kapott pontokat nem egyenes vonallal, hanem szép ívvel kötjük össze (érdemes előtte szemrevételezni magunkat a tükörben). Az ívet egyenes vonallal meghosszabbítjuk a szoknya-hosszáig; kicsit szűkülhet, és lehet A-vonalú is. És kész az alap.
Ezt célszerű megtartani és még két papírra átmásolni. Az egyik az elejéhez, a másik a hátához. Ezeken ki lehet méregetni a zsebet, a hátsó "szűkítőt", a hátsó zsebet. Ízlés szerint. Minden más öltéstechnika.
A farmereket speciális öltéssel varrjuk: a hangsúlyozandó részeknél dupla öltés látszik. Ezt a színén varrjuk, a kilátszó szél dupla  varrásráhagyásnyi, míg a másik varrásráhagyásnyi, összeforgatjuk, levarrjuk. Ezután az egyszeresre ráhajtjuk a duplát és pár milliméterre a hajtástól levarrjuk. Erős cérnát érdemes hozzá használni, és precízen kell dolgozni. Manapság már nem probléma különféle szegecseket beszerezni, érdemes a zsebeknél, az övbújtatóknál* használni ezeket.

Ez a minta szabadon felhasználható, amennyiben szeretnéd megosztani, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

*Utálom az övbújtatókat. Varrni is és a ruhákon is. Talán a farmernadrágok a kivételek.

Megjegyzések