Babazokni

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

A babazoknik kemény diónak bizonyultak. Az ok az, hogy nem a felnőttekéhez hasonlóan kis szemszámról kell elkezdeni, hanem kb egy vastagságú mindenhol.
A további kötést nehezíti a próbálás nehézsége és az időhiány is. (Főleg az első zokni volt kemény dió, mert még terhes voltam, mikor készült. Végtelen szerencsével pont akkora lett, mint a gyerek lába. Ezután zokni-katasztrófák születtek, túl szűk volt az orra és túl bő a szára mindnek.)

De végül sikerült nekilátnom, elmélyülni és már próbálni sem reménytelen és elkészült a zokni kötésminta. Egyelőre 18-as lábacskára.





3-as körkötőtűvel, zoknifonálból.

2*10 szemre JB csodás szemfelszedésével kezdem, majd két soronként 4-4 szemet szaporítok, háromszor. Ekkor 32 szemem van a tűn. A 31. sorban kialakítom a sarkát a rövidített soros módszerrel, 5-5 szemet fogyasztok-szaporítok, majd folytatom a 32 szemmel, egészen a 60. sorig, ahol hátul 1 szemet szaporítok, majd ezt megismétlem a 70. sorban is.
A 72. sorban passzét készítek, sima 1 s-1 f, majd a 80. sorban lazán leláncolom a szemeket.

A zokni az én 74 centis gyerekemnek a térdéig ért, mikor a 18-as lábára húztuk. A fonál viszont rugalmas és nagyon sokáig tudtuk használni, számokat nőtt közben a lába, végül egy nagyobb bokazokni méretű volt.

Ez a minta szabadon felhasználható, amennyiben szeretnéd megosztani, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések