Írás: az ábécé. A spencerian script.

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Nagyon sok ábécé létezik, és ez akkor is igaz, ha csak a latin betűs írásmódokat veszem figyelembe. Mi itthon modern álló írással tanulunk írni, ami a múlt század huszas éveiben kitalált zsinórírás egyszerűsítésével, modernizálásával, született, olvashatóbbá téve azt. Ezt megelőzően úgynevezett szépírást tanultak a magyar iskolákban.
Ehhez a modern íráshoz igen könnyű anyagot szerezni, bármelyik elsős, másodikos munkafüzet alkalmas rá.
Hogy-hogy nem, nem ezt akarom részletezni. Mivel főleg angol nyelvű oldalakon kutakodom, az ezeken fellelhető számtalan változat közül csemegéztem ki kettőt: a Spencerian scriptet és a Copperplate-et. A XVI. században már ismert angol Copperplate neve arra a rézlemezre utal, amit nyomtatásban sablonként használtak; ma is gyakran lehet a betűformáival találkozni: meghívókon, különféle hímzett monogramokban. A Spencerian egy XIX-XX. századi amerikai forma, Platt Rogers Spencer nevét őrzi. Hasonlít a magyar szépírásra. Jól ismert betűkapcsolata a Coca-Cola márkanév.

Ma a spenceri formát járom körbe, szimplán azért, mert ehhez találtam a legtöbb gyakorló feladatot; mi több: ebookot. 

Sima vonalas füzet és a betűdöntéshez szükséges,
54 fokos segédvonal-rajzoló sablon.

A kisbetűk arányai és a különféle ívek magasságai

A Spencerian Medium Hand
A Spencerian Ladies Hand

A Spencerian Ladies Hand egy régebbi kópia

És akkor most mi van? Ahogy a múlt héten írtam, az alapvonalakat gyakoroljuk először, majd az alapvonalak kötését gyakoroljuk. Ehhez találtam három gyakorlóívet. Az íveken tinta nélkül gyakorolhatjuk a vonalvezetést, majd átmásolva, vagy sem, segédvonalazott gyakorlófüzetben, -íven gyakorolhatjuk a feladatokat.

1. ív

2. ív

3. ív

Kicsit zavaró a sötét papíralapszín, de jól olvasható mindegyik. Az első ívben magyarázó szöveget találunk a kéztartásról, a másodikon a "jó formájú" írásról, a harmadik mindezek mellett azzal kecsegtet, hogy percenként akár 30-40 szót is írhatunk ezzel a módszerrel.

Ha ezekkel megvagyunk, akkor jönnek a betűk.
Nagybetűk: O és A-H

A nagybetűk másik fele.

Külön kisbetűs íveket nem találtam, de a medium hand-es és a ladies hand-es íveken, illetve a 2. képen is vannak jó példák rájuk.

A módszertan:
  1. Először külön gyakoroljuk a nagy-, és kisbetűket. Az ívre felmásoljuk egyszer helyesen, majd egy halványított, átírható másolatot is, és a sor többi része rendelkezésre áll a gyakorláshoz. A halványított felett először kigyakoroljuk a mozdulatokat (a 3. képet tanulmányozva megfigyelhetjük, egy-egy betűhöz mely alapvonalak szükségesek), majd átírjuk és mellette gyakorolhatjuk.
  2. Együtt gyakoroljuk a nagy-, és kisbetűket az 1. pont szerint.
  3. A betűket csoportosíthatjuk a szükséges vonalak száma, a hasonlóságuk alapján (külön minősítjük a kis, és nagybetűket) és egymás mellé folyamatosan írva gyakoroljuk: például az egyenlő mennyiségű vonalakból állóakat írjuk egyesével, majd kötve, stb.
  4. A gyakori szókapcsolatokat kigyakoroljuk. A magyarban erre kitűnő segítség az elsős, másodikos gyakorló füzet, munkafüzet. De egy google kereséssel is megtudhatjuk ezt. Az angolban ezek a következőek (voltak): a, and, he, I, in, is, it, of, that, the, to, was, all, but, his, so, are, for, not, they, as, had, on, we, at, come, first, her, like, more, new, only, over, their, two, were, who, an, by, could, from, here, little, me, no, or, right, them, up, what, other, He, then, want, when, your, been, came, do, go, into, made, must, off, our, she, there, well, where, before, can, down, has, just, make) (Ez az első leggyakoribb 75 szó - a forrásom szerint. Szerintem van benne pár furcsaság, például a here & there helye mindenképpen. De fogadjuk el, másrészt mind a kettő benne van.)
  5. Az aláírásunk, címünk gyakorlása. Listák készítése.
  6. Mondatok másolása.
  7. Képeslap írás
  8. Üdvözlőlap írás
  9. Pangrammák leírása. Ezek olyan mondatok, amelyek az ábécé minden betűjét tartalmazzák legalább egyszer. Például: "The quick brown fox jumps over the lazy dog.", "The five boxing wizards jumps quickly.", "Heavy boxers perform quick waltzes and jigs.", "Six juicy big steaks sizzled in a pan as five workmen left the quarry." Magyarul is akad: "Egy hűtlen vejét fülöncsípő, dühös mexikói úr Wesselényinél mázol Quitóban." Németül is találtam egy nagyon viccest: "Falsches Üben von Xylophonmusik quält jeden größeren Zwerg." (A hamis xilofongyakorlás minden nagyobb törpét megkínoz. Bár a ß tudtommal már nem használatos.)
  10. Szólások. "It's never too late to learn.", "Jó pap holtig tanul.", "The early bird catches the warm.", "Ki korán kel, aranyat lel."stb.
  11. A számok: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Betűkkel is: one, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten. A dátumok: 2/28/2016, vagy February 28th, 2016, vagy 16/2/28, 2016. február 28. A hónapok nevei: January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December, vagy január, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, december.
  12. Nyomtatványok kitöltése.

Ha eleget gyakorolt volna üdvözleteket írni (8. pont),
akkor minden bizonnyal sokkal szebb lenne ez a beírás.
Mint például ez a rövid szöveg. A kézírásnak olvashatónak kell lennie és nyilvánvalóan nagyobb értékkel bír majd, ha ránézni is kellemes.Az átláthatóság és az elegancia azok az értékek, melyeket azokban a kézírásokban keresünk, melyek modellként szolgálnak ezekhez."

Ellentétben a Rachel írásával kapcsolatos véleményekkel, szerintem nem őt minősíti az írása leginkább, hanem azt a rendszert, amiben egy hozzá hasonló státuszú közszereplő életéből ezek az ismeretek teljességgel hiányozhatnak! (Például: egyetlen vonallal húzzuk át a javított szavakat. Mikor egy látogatói naplóba írunk, lehetőleg előre megfogalmazzuk a mondandónkat. A szépírás tényleg csak hab lenne a tortán.)

A forrásaim megtalálhatóak a Pinteresten.

Amennyiben szeretnéd megosztani ezt az infot, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések