Írás: az alaplépések

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Azzal a ténnyel szembesültem az új íráskép-tanulással kapcsolatban, hogy gyakorlatilag ugyanazt kell technikailag végigcsinálni, mint mikor gyerekként írni tanultunk. Sőt, ha az írását akarja szebbé tenni valaki, szintén.
Természetesen abban eltér, hogy már ismerjük a betűket, sőt, egyéni írásképünk van, esetleg több is (nekem 3-4.)
Abba a kérdésbe, hogy az írástanítás miért merül ki a technikai részletekben, és tulajdonképpen miért csak önképzéssel válhat valaki íróvá, nem szeretnék belemenni. Én a magam részéről nagyon-nagyon sajnálom, hogy ez kimaradt mind a gimnáziumi, mind az egyetemi tananyagaimból.

Visszatérve: az írás technikájának tanulása alapvetően a formák gyakorlásából, és gyakorlásából, és gyakorlásából áll.

Első lépésben a 8 alapforma gyakorlása: / \ | - ( ) U Ո.

A kalligráfiához nem árt ehhez néhány hasznos eszköz. Kezdéshez nagy ív papír és két ceruza. A ceruzákat egyszerűen celluxszal összeragasztva, 45 fokos szögben tartjuk a kezünkben az íráskor, így / egy vonalat ad, míg \ kettőt: \\, a köztes vonalak pedig ezek között rajzolódnak ki.


Nagy, széles mozdulatokkal írunk, vállból indítva. Ha az alapformákat sikerült begyakorolni, akkor áttérhetünk a vonalas füzetekre és a különféle tollakra, ecsetekre, tintákra. A töltőtoll és az íróhegyes toll szinte ugyanaz, de míg a töltőtollak merevek és írás közben nem idomulnak a papírhoz, addig az íróhegyes tollak rugalmasak és alkalmazkodnak a nyomáshoz, papírhoz, festékhez: vezetik a kezet. Ezekhez képest a kalligráfia tollak, filcek egészen más élménnyel járnak, ugyanolyan merevek, mint a töltőtollak, de fantasztikus vonalakat lehet rajzolni velük.
Az íróhegyeket nem mártjuk bele a festéktartóba, hanem egy ecset segítségével adagoljuk rá a festéket, esetleg a tintát kiöntve egy kis tálkába mártogatjuk bele a tollat. Hegyekből számtalan létezik, vékonyabb, vastagabb - persze írószerboltokban sokkal kisebb a választék, mint a gyártók cikkeiben. Írószárból is, vannak nagyon rugalmasak, a rálátást segítő fajták, de ezt sem lehet beszerezni a sarki írószerboltokban.
A tollak beszerzése egészen egyszerű a papírokhoz képest. Van a háromvonalas elsős füzet vagy a háromvonalas elsős füzet. Viszont szerencsére a gyakorlópapír nyomtatható: a www.printablepaper.net oldalt ajánlom. Egyes betűtípusokhoz előfordulhat, hogy szükség lesz a vonalzónkra, mert például nem egyenlő a felső ív, az alsó ív, illetve a betű testének távolsága. Például a test 4 egységnyi, míg az ívek 2-2 egységnyiek. Igaz, ehhez is készíthetünk előnyomtatott gyakorlóíveket, akár szövegszerkesztőkkel, táblázatkezelőkkel is, dőlésszöggel, vagy a nélkül.

A második lépés az egyszerű formák összekötésének gyakorlása.

Én a következő gyakorlatokat csinálom:



Folyt. köv. az ábécékkel.

Amennyiben szeretnéd megosztani ezt az infot, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések