Megtaláltam! Megtaláltam!

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Nos, megtaláltam A horgolt gyereksapka mintáját. Innen ezt a sapkát.
Hogy ezután mindig meglegyen, íme a mintája:


ALAPSAPKA (különös tekintettel a kezdőkre!)

Kettes vastagságú fonalból (ami "fine"), 3 horgolótűvel készül. Szükségünk lesz még centiméterre, vagy vonalzóra.
Az újszülöttek fejkörmérete 31-39 centiméter között változik, erre a nagyságra kell elkészítenünk a sapkát. A minta, amit közlök rossz. Legalább 2-3 pálcasor, illetve 4-5 rövidpálcasor szükséges ahhoz, hogy valóban rá is tudjuk adni a gyerekre a sapkát. De, hogy az én mintám helyes legyen, kiegészítem ezekkel a sorokkal.

Csodahurokkal kezdjük. (Az első sor végén ezt a végét jó alaposan meghúzzuk, és ezt követően az alsó hurkokba szépen belehúzzuk, ügyelve az eredeti irányra, különben kivarrjuk a pálcák alól! 1-2 kör után ismét meghúzogatjuk és el lehet vágni a kilógó szálat.)

A következő elemeket használjuk: 

A leírás:

1. sor: Csodahurkot képezünk, majd 3 láncszemet horgolunk, és 11 pálcát bele a csodahurokba. Vigyázunk, hogy a szálvéget ne húzzuk bele a munkába! Ezután összedolgozzuk: azaz a második szembe beleszúrunk (előtte), ráhajtunk és egyszerre áthúzzuk ezen a szemen és a tűn lévő hurkon a szálat. Ezután eldolgozzuk a kilógó szálat: belehúzzuk a pálcák talpacskáiba. (A 3 láncszemet pálcának számoljuk. 12 pálcánk van.

    Az első sor összedolgozása: a második szembe beszúrunk.
    Ráhajtás és egyszerre áthúzzuk a szemen és a hurkon a szálat
2. sor: 3 láncszem, ugyanabba a pálcába )ami tehát az első sorban a második) egy pálca, majd a következő 11 szembe 2-2 pálcát horgolunk. Összedolgozzuk (pont úgy, mint az első sorban!) (24)

3 láncszem

1 pálca

Minden szembe 2-2 pálcát horgolunk 11-szer.

Nem baj, ha nem lapos: sapkát horgolunk!

3. sor. 3 láncszem, ugyanabba a pálcába egy pálca, Innentől kezdve váltakozni kezd a minta: a páratlan szemekbe 1-1, a párosakba 2-2 pálca kerül (a másodikkal kezdtük és az elsővel fogjuk befejezni!) Összedolgozzuk. Ezt többféleképpen szoktuk jelölni, de a magyar leírások hagyományai alapján *...*, illetve ** ... **. Vagyis itt * a következő szembe 1 pálca, a következő szembe 2 pálca* 11-szer, vagy 10-szer megismételve. Az orosz, távolkeleti mintákban a zárójelet és a szögletes zárójelet, valamint matematikai szimbólumokat szoktak használni, mi által nagyon egyszerűvé válik a leírás: (t, 2t)*12 (36) (36 pálca van a sor végén)

A harmadik sor: az első szembe 2, a másodikba 1 pálca és megismételjük még 11-szer.



4. sor: 3 láncszem, ugyanabba a pálcába egy pálca, * a következő 2 szembe 1-1 pálca, a következő szembe 2 pálca* 11-szer, a következő 2 szembe 1-1 pálca, összedolgozzuk. (48)

A 4 sor nem elég! Csak 9 cm az átmérője.

5. sor: 3 láncszem, ugyanabba a pálcába egy pálca, * a következő 3 szembe 1-1 pálca, a következő szembe 2 pálca* 11-szer, a következő 3 szembe 1-1 pálca, összedolgozzuk. (54)


Az ötödik sornál abbahagyhatjuk a szaporítást, megfelelő az átmérő.

6-9. sor: Minden szembe 1-1 pálca. A sor első pálcája helyett 3-3 láncszemet horgolunk. A sorokat összedolgozzuk. (54)

A szaporítások nélkül elkezd sapka formát ölteni.

Eddig tartott az én mintám, amiről valaki elfelejtette az utolsó 5 sort: 
10-14. sor: Minden szembe 1-1 rövidpálca. A sor első pálcája helyett 1-1 láncszemet horgolunk. A sorokat összedolgozzuk. (48/54)

És persze ez koraszülött méret, az újszülöttnek még szaporítani kell! (Eredetileg vastagabb fonalat használtam, vastagabb tűvel, és úgy kijött a 10 centis átmérő 4 sorral is.)

Ha nem újszülöttnek készül, akkor le kell mérni a fej körfogatát. Majd a fejtetőn keresztül meg kell mérni a fejhosszt a fül és az áll találkozásáig, fültől fülig. (Kivéve, ha kisebb, feles sapkát szeretnénk!) 


A körfogatot elosztjuk 3,14-gyel, esetleg rögtön Pí-vel: Megkapjuk a sapka átmérőjét, azaz azt a nagyságot, ameddig a kört horgolnunk kell. Picit lehet kisebb, a hurkolt anyagok ki tudnak tágulni. Mikor megvan a szemszámunk, akkor a fejhossz feléig kell horgolnunk a sapkát.
A szaporítás menete: mindig annyit szaporítunk, ahány szemmel kezdtünk, soronként mindig 1-1 pálcával növelve a nem szaporított pálcákat két szaporítás között (1, 2, majd 3, 4 , 5 stb.) Ha véletlenszerűen szaporítunk, csak arra ügyelve, hogy egy sorban meglegyen a megfelelő számú szaporítás, akkor kerekebb kört kapunk, ugyanis a szabályos szaporítással szabályos sokszögeket kapunk (ez például terítők, szőnyegek horgolásakor fontos!)

Kész

A bézs 3 1/4-es tűvel készült 5-ös tűhöz való fonallal, míg
a türkiz 3-as tűvel Cataniából.
A bézs sapkát egyes számú teszhorgolóm készítette.


A minta alapján a hátoldaluk.
Mindig kérdés, hogy látszódjon, vagy se.
Első esetben tudjuk, melyik az eleje,
a második esetben bárhogy felvehető.

Van kérdésetek?
Van kívánságotok? Milyen sapkát hordanátok szívesen?

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések