A rendrakás

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Időről-időre összecsapnak a fejem fölött a hullámok. Most azért, mert jó másfél hónapja megfáztam, de meggyógyulás helyett elkaptam mindenféle egyéb dolgot és ebben az órában, amikor ezt a posztom elkezdtem, épp nem tudok aludni - körülbelül 1 órától és most már elmúlt 4. Persze 7-8 körül, mikor kelnem kellene már fogok, alszom egy pár órát és kezdődik a ciklus: 26 órás...
El lehet képzelni, mennyire tudom kézben tartani most a dolgokat. (Remélem, mire megjelenik a poszt, már a hátam mögött lesz az egész!)
Szóval nem karácsony előtt, hanem karácsony után akartam volna nagytakarítani.

A mostani hullámmal az a legnagyobb gond, hogy nagyon sok holmi halmozódott fel. Az "ez még jó lesz valamire" dolgainktól egészen az elmaradt rendrakásokig.

Úgy gondoltam, ha már így alakult, készítek a blogon is egy sorozatot a rendrakásról. Sokrétű, hiszen kisgyerekem van, háziasszony vagyok (kétlaki, ráadásul! Szerencsére, a feladat nem egyedül rám van osztva, sőt!), dolgozom, ráadásul több hobbim is van, mindegyikhez kifejezetten sok alapanyag szükséges és természetesen ennél többet szeretnék még kipróbálni.

Úgyhogy, elkezdem. Mégpedig azzal, amiatt egyáltalán elkezdtem kézimunkázni: a ruhákkal. Nem csak horgolok-kötök, de tudok varrni is és sokáig jártam főleg sk ruhákban. Nagyon sok holmim van, de mára sikerült határt szabni "az ezt még megcsinálom januárban!" gondolatoknak és természetesen a ruháimhoz előre nem veszek meg semmilyen alapanyagot, csak akkor, mikor el akarom készíteni.

Az első feladat a mi áll jól kérdés. Csak olyan holmit szabad tartani, amit bármikor fel lehet venni, nem kell formában lenni, vagy 2 órát vasalni rajta a gyűrődéseket. Ilyenkor elsőként a rosszul kiválasztott színűektől érdemes először megszabadulni. Az a blúz, aminél mindenki megkérdezi tőled: "Mi újság? Jól vagy?", az bizony nem jó színben! Utána a rosszul kiválasztott szabást: ha nem érzed jól magad benne egy kiadós ebéd után, szabadulj meg tőle. Nem érdemes megtartani!

A második feladat: ilyenkor nem szabad elrohanni vásárolni! A következő a helyzet, nézd át, a megmaradt cuccaid összeillenek? Ha nem, akkor először is döntsd el, milyen darabjaidat akarod mindenképpen megtartani. Ezeket különítsd el! Az ezekhez jól párosítható ruháid a következőek. Nem szetteket kell összeállítani, hanem sorokat. Ez azt jelenti, hogy a nadrág nem csak egyetlen felsőhöz jó, de az összes toppal viselhető! (Megengedően 1-2 darab esetleg kimaradhat. Ilyenkor azonban érdemes végiggondolni, megtartsd-e azt a felsőt, ha nincs hozzá semmi, amit viselhetnél hozzá.) Ami átmegy a szűrőn, visszamehet a szekrénybe, ami nem, attól szabadulj meg!

Elvileg ez az a pont, amikor már csak olyasmi lóg a szekrényben, amiben jól érzed magad, jól áll és bármikor fel tudod venni. Ha szükséges, akkor most el lehet menni kiegészíteni a ruhatárat, de az új cuccoknak meg kell felelniük a kritériumoknak! Mielőtt megint 30 nadrág sorakozna teljesen feleslegesen a gardróbban, azt ajánlom, nézz meg pár kapszulagardróbot. Mindenből maximum 3 darab van benne: 3 nadrág, 3 szoknya, 3 ruha, 3 top, 3 póló, 3 blúz, 3 pulcsi, 3 kardigán, 3 cipő, 3 táska, stb. Ezeket jó minőségben érdemes kiválasztani, ha megsérülnek, elhasználódnak, javíttatni, vagy cserélni kell. (A jó minőségű holmi javítható!) Mivel minden mindennel horható, ezért megfelelően változatosan ruhatárad van. Érdemes minden szezonban felfrissíteni. Ha igazán jó minőséget vásároltál, akkor töredék áron el tudod adni, de a gyengébbnek nincs piaca - én egyszerűen kiteszem a kuka mellé ezeket. A gyerekruhákat három részre osztom: még jó, csak már nem akarja/tudja felvenni, kicsit sérült, de javítható (pl a varrás elengedte magát a steppelt kabáton) vagy kicsit kopott, de ép, illetve az elkopott kategóriákra. Az elsőt kisebb gyereknek odaajándékozom, a másodikat kirakom a kuka mellé, a harmadikat viszont bele teszem (ha tiszta pamut, abból lehet törlőruha esetleg. De előbb-utóbb ez is a kukában végzi...)

És ennyi! Lassan 10 éve van a fenti elveknek megfelelő ruhatáram és elég jól működik. Szezonális elven állítom össze. A home office miatt "rendes" ruhát hordok itthon is: nem elhasználódott holmiban vagyok, hanem olyanban, amiben nem gond ügyfelet fogadni, elmenni a gyerekért, a boltba, de azért nem sajnálom az itthoni munkákat elvégezni benne. Három ilyen ruhám van, csak belebújok és kész is az öltözék! Plusz a kapszulagardrób. Cipőből 2-2 pár váltó lábbelim van minden évszakra, plusz egy-egy alkalmi. És 3 papucs. És egy gumicsizma. (3 papucs, mert erősen agyagos a talaj nálunk, minden kerti munka után több kilónyi van a papucson. Ezt hagyom leszáradni, mint hogy belemossam a csatornába. Papucsban szoktam dolgozni, ha nem megyek bokrok közé és meleg van. A mezítlábazás az agyag miatt nem annyira kellemes.) 

A ruhatárat évi két alkalommal szoktam átnézni. 

Egy hátránya azért van: sokkal kevesebb ruhadarabot készítek magamnak. Ugyanis nincs rá szükségem. Elférek 110 centiméternyi vállfás ruhával, két doboznyi évszakonként váltakozó holmival, valamint két 30*60*60-as fiókos szekrényben (és ebben van egy csomó olyan pólóm, amit ki kéne dobni...), plusz a cipők. (Külön tároljuk a cipőinket. A háztartási helyiségben.) 

Ezt is többnek gondolom a feltétlenül szükségesnél, de sosem szoktam zavarba jönni, karácsonykor is gálába tudom vágni magam akár egy hétig is. Az az álmom, hogy egyetlen kézipoggyász méretű bőröndben is elférjek - igen messze vagyok ettől és a jelenlegi történelmi ruhatáros terveim miatt igencsak távolra kerülök tőle. (Mindenesetre a történelmi ruhák megalkotása során ezt az alapelvet be fogom tartani. Egy-egy korszak ruhái egyszerűen nem foglalhatnak el több helyet!)

Hm. A hobbi cuccokkal, szakkönyvekkel, munkához szükséges ezzel-azzal sokkal rosszabbul állok... 

Amennyiben szeretnéd megosztani ezt az infot, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések