Babakelengye

Jó napot, jó napot, Zsófi vagyok! Heló, Mindenkinek!
Köszönöm a látogatást!

Nyilván kötöttem zoknit is. ;)


Abszolút kezdőknek (mint én voltam): a legkisebb újszülött méret 44-es, ami egész pontosan azt jelenti, hogy 44 centi hosszú babákra jó a ruha. Ennek korrektségét befolyásolhatja a baba alkata is. Ez a koraszülöttméret (vagy pre-born, ha turiban nézelődik valaki, vagy angol nyelvű honlapokat búj, mint én). A további méretek 6 centinként követik a többit. Azaz a legkisebb újszülöttméret az 50-es. Ezt boltokban itt-ott kapni csak, a babás lapok, tanácsadók, stb. nem nagyon ajánlgatják - állítólag egy-két hét alatt kinövik a picúrok. Persze van, aki ilyenkor sem szeretne napi kétszer mosni. 56-os a "szokásos" újszülött méret, ilyenek a 0-3 hónapos jelzésű ruhák is. 62-es a következő, 3-6 hónapos korig. Az én kelengyémben 50-es, 56-os és 62-es ruhácskák vannak. A készletet fél évre terveztem meg, a későbbiekben igény szerint változik majd a ruhatár, de a fél éves babák mellett az embernek több ideje van. Remélem.

Szituáció szerint csoportosítottam mindent. Kékkel a méretenkénti mennyiséget írtam. Sok. Tudom. De a meglévő szokásainkhoz próbáljuk az újakat beleilleszteni, nem új szokásokat kialakítani - ahol lehet. A mosás ezek közé tartozik.

Higiénia:

textilpelenka
belső: flat típusúak, heti egy mosáshoz. (46, egyméretes(És amit valóban használtunk: pelenkának 30, a maradékot nyálfogónak, és még vettünk 5-6 színes, minőségi darabot is, ezeket játékként fogtuk be végül. A szűk keresztmetszettel nem számoltam: 30 tetrapelenka fért a mosógépbe.)
nedvességszívó betétek (46, egyméretes(És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)
külső (min. 6, 2 vízhatlan és 4 vagy több gyapjú) (És amit valóban használtunk: az újszülött külsőt kár volt megvenni, a simából lehetett volna 4 is, de végül AIO-t használtunk, 12 darabot...)
kötött gyapjú (4, eddig...) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)
anyatejes kakifogó (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)
snappy kapocs (3, mert mindig mindent eltökítünk) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)

Napközben:

kissapka (2, 10 centi átmérőtől) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...) A posztom.
póló, rékli, lehetőleg átkötős  (10) (És amit valóban használtunk: pólók, bodik, a rékliket végül nem  - kényelmetlenebbek, mint a mai bodik...) Réklik.
kardigán (2) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...) Napsugár, Kardigánok, pólók posztom
harisnya (10, nacival együtt) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)
mini naci (10, harisnyákkal együtt) (És amit valóban használtunk: mindet és vettünk hozzá...) Később aztán készítettem fölösleges alsónadrágokat: Alsónadrág 1, alsónadrág 2.
lábzsák (2, egyméretes) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)
zoknia harisnyanadrág fölé húzható típus (ezt szokás kocsicipőnek hívni)  (2) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt... De egy kell... A babazoknikról.
téli hordozós ruha (1) (És amit valóban használtunk: háromfajtát: lábzsákosat hordozóhoz (ennek van ujja), babakocsihoz (ez egy zsák, ami a téli ruha fölött lesz, plusz rétegként), illetve kétlábosat, mindkét lábán cippzárazhatót (így csak szétcippzáraztuk, ha mentünk boltba, hosszabb utakra, nem kellett a gyereket vetkőztetni-öltöztetni.) A babakocsiba való végig jó, egyméretes, a másik kettő méretenként kapható, miután járt overállt használtunk.)


Éjszakára, ez nem sokban különbözik az előzőtől, a pólók, réklik, sapkák, ugyanazok, a felsőruházat (kardigánok, nadrágok) változnak:

hálózsák (2) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...)
bugyoláló pólya (7, mert fogalmam sincs mennyi kell majd valójában - rugdalózó jellegű ruhadarab) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt...) Poszt a bugyoláról, poszt a csavarópólyáról 

Egyéb:

takaró: a két horgolt babatakaróm: CsillagomTavirózsa (És amit valóban használtunk: ezek teljesen feleslegesek voltak, de vettünk két zsenilia kistakarót és egy 90*130-as gyapjút - ez végül nem bizonyult nagyon hasznosnak, de néha nem rúgta le magáról...)
ágynemű
lepedő (4) (És amit valóban használtunk: +2, mert nagyszülőnél is kellett. Ezekből kettőt varrtam, a többit vettük.)
kiságy oldalára (2) (Ezt végül nem csináltam meg és nem is kellett.)
takaróhuzat (4) (Ezt valóban használjuk, igaz csak kettőt varrtam meg. Kell az oviba is!)
kendő (1 sima, 1 close, 1 mei tai, 1 bei bei (ha sikerül Kínában venni), 1 csatos, 1 Tatonka háti hordozó túrázási célokra) (És amit valóban használtunk: 1 rugalmas, 1 karikás és egy kendőszárú csatos hibrid-hordozó)
szoptatóspárna (2 kígyó apának és anyának, 2 a babának: egy a kiságyba váltóhuzatokkal, egy a nappaliba) (És amit valóban használtunk: egy szamár alakú, de több se lett volna rossz. A sok kis kötött kabátka helyett ezzel kellett volna kezdeni a kelengye készítését...)(Apa kapott egyet 2017-ben.)
büfikendő (10) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt, szerencsére  ezekből nem is csináltam végül semmit... Viszont a szakálka nagyon hasznos találmány. Mi BLW-ztünk, azaz a gyerekünk egészen a kezdetektől maga evett, elég sok étel landolt volna az ölében - ha nem olyan alkalmatosságot választottunk volna, aminek volt egy pici tálka része alul. A full műanyagokat ajánlom, egyszerűen csak el kellett mosogatni a többi edénnyel együtt. A másik nagyon jól bevált változata a pelenkakülső anyagából készült. Helyes mintával, könnyen kezelhető és ennek is volt felcsatolható lehetősége.)
pelenkázó, pelenkátlankodó alátétek (2) (És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt, a pelenka bőven elég volt ehhez is...)
tárolók textilből (1 vagy 2, a kiságy külső részéhez)(És amit valóban használtunk: teljesen felesleges volt, szerencsére  ezekből nem is csináltam végül semmit...)

(És amit valóban használtunk...)
Összefoglalóan: A babaholmik nagyon aranyosak, öröm a készítésük, de nálunk a hasznuk nem bizonyosodott be. Az anyaholmik nem aranyosak, nem is öröm a készítésük, de annál inkább a használatuk. Érdemes legalább ilyenkor magunkra gondolni, mert még könnyedén megtehetjük. Utána a gyerek diktál, elég sokáig... 

Készült 2012-2017 során.

Amennyiben szeretnéd megosztani ezt az infot, arra kérlek a blogom nevével és linkjével tedd meg!

Várlak legközelebb is, addig is köss, alkoss, gyarapíts és fényre derül a napod!

Üdv: Zsófi

Megjegyzések